Na de Kerstdagen bakken de leden van de Protestantse gemeente ‘De Morgenster’ weer hun traditionele, goed gevulde oudjaaroliebollen en appelbeignets. Dit gebeurt op een professionele manier, maar ook met een gezellige sfeer rondom de kerk. ‘De Morgenster’ is een kerkelijke gemeenschap, die onderdeel is van de Protestantse Kerk Nederland. Het kerkgebouw vindt u aan Herenweg 253 te Vinkeveen.

Vrijwilligers

Meer dan 80 vrijwilligers zorgen ervoor dat er duizenden bollen en beignets gebakken en verkocht worden. Elk jaar wordt twee keer gebakken: in oktober voor de ZWO (onze zendingscommissie) en in december voor de kerk. De verkoopopbrengst van de ZWO was dit jaar 1600 Euro voor hulp aan gevangenen in Albanië. De kosten van die oliebollen worden betaald uit de decemberactie.

Het bakken van de oliebollen en de appelbeignets vindt plaats in een speciale bakruimte. Deze is bij het kerkgebouw. Hiervoor is een speciale constructie bedacht, waardoor het bakken aan de vereiste voorschriften voldoet. Het recept dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van de bollen levert een hoge kwaliteit bol op. 

Gewoon lekker

Er zijn mensen die drie dagen achter elkaar verse oliebollen komen kopen op het parkeerterrein bij winkelcentrum Zuiderwaard te Vinkeveen. De hele dag door worden daar vers gebakken oliebollen aangevoerd. Soms horen we dat ze er niet zo gaaf uitzien als op de markt, maar dat ze juist wel lekker gewoon zijn, ‘alsof je ze zelf hebt gebakken’. Het recept hebben we ooit overgenomen van een plaatselijke bakker en er niets aan veranderd (behalve verlaging van het zoutgehalte).”

Contant betalen heeft de voorkeur

In de werkgroep is veel discussie over pin-betalen. Pin-betalen op enkele dagen per jaar is relatief duur. Onze voorkeur gaat daarom uit naar contant afrekenen. Alleen in de marktkraam op het parkeerterrein kunt u indien nodig met pin betalen. Onze medewerkers zorgen ervoor dat het geld regelmatig in kluizen wordt opgeborgen.

Bestellen van oliebollen kan via de website. Thuis laten bezorgen is ook een mogelijkheid.

Er wordt dit jaar vers gebakken en verkocht op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december 2019.

 

Op zaterdag 26 oktober bakken vrijwilligers van de Protestantse gemeente “De Morgenster” oliebollen voor Gevangenenzorg in Albanië. De ZWO groep van de kerk verkoopt de oliebollen op het parkeerterrein van winkelcentrum Zuiderwaard.

Het jaarthema van de ZWO-groep is dit jaar: “Ik was gevangen en gij…..”. In Albanië is Fred Westerink pastor en biedt daar nu al 4 jaar een bijbelcursus aan voor mensen die in de gevangenis zitten. De omstandigheden in de gevangenis zijn niet altijd even goed en een beetje steun is daarom wel gewenst. Ook om hoop te houden op een toekomst na de opsluiting. Het geld van de verkoop van de oliebollen wordt besteed aan “het tegengaan van de leegte in het bestaan van de gevangenen”. Dat gaat door het aansporen om brieven te schrijven en zo mogelijk ook korte verhalen.

Wilt u dit project steunen of gewoon lekkere oliebollen eten; de verkoop start rond 8.30 uur en loopt door tot het begin van de middag.

RTV Utrecht maakte reportage van oliebollen actie 2018 bij "De Morgenster". U kunt het filmpje bovenstaand bekijken. Aan  de oliebollen actie werd door meer dan 80 vrijwilligers meegewerkt. In het weekend werd ook de 100.000ste oliebol verkocht sinds de oprichting van de oliebollen actie. Ter gelegenheid daarvan werden 30 zakken oliebollen geschonken aan de Voedselbank De Ronde Venen. Er werden meer  oliebollen gebakken dan vorig jaar en alles was in de middag verkocht. 

Het komende jaar zal er nog iets meer gebakken worden om aan de vraag te voldoen.

Na de Kerstdagen bakken de leden van de Protestantse gemeente ‘De Morgenster’ ieder jaar hun traditionele, goed gevulde oudjaaroliebollen en appelbeignets. Dit gebeurt op een professionele manier, maar ook met een gezellige sfeer rondom de kerk. ‘De Morgenster’ is een kerkelijke gemeenschap, die onderdeel is van de Protestantse Kerk Nederland. Het kerkgebouw vindt u aan Herenweg 253 te Vinkeveen.

Sinds 2004 bakken de leden van deze gemeente eind december oliebollen en appelbeignets. De oliebollen actie is ontstaan na het sluiten van de kringloopwinkel "het spoorhuis". Dat was voor de kerk een mooie inkomstenbron. Vooral mogelijk gemaakt door Jan en Alie Stoof en een groep medewerkers bij de verkoop. 

Meer dan 80 vrijwilligers zorgen ervoor dat er duizenden bollen en beignets gebakken en verkocht worden. Initiator Kees van Vliet vertelt: “We bakken twee keer: in oktober voor de ZWO (onze zendingscommissie) en in december voor de kerk. We hebben de opbrengst o.a. besteed aan dubbel glas, renovatie van het glas in lood en aan nieuwe verwarmingsketels. Ook is een keer de opbrengst gegaan naar het herstel van de hervormde kerktoren.

Het bakken van de oliebollen en de appelbeignets vindt plaats in een speciale bakruimte. Deze is bij het kerkgebouw. Hiervoor is een speciale constructie bedacht, waardoor het bakken aan de vereiste voorschriften voldoet. Het recept dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van de bollen levert een hoge kwaliteit bol op. 

Gewoon lekker

Er zijn mensen die drie dagen achter elkaar verse oliebollen komen kopen. Soms horen we dat ze er niet zo gaaf uitzien als op de markt, maar dat ze juist wel lekker gewoon zijn, ‘alsof je ze zelf hebt gebakken’. Overigens hebben we het recept destijds overgenomen van een plaatselijke bakker en er niets aan veranderd (behalve de verlaging van het zoutgehalte).”

Kees kan zich nog herinneren dat er in het eerste jaar mensen waren ingedeeld als appelschiller. Maar er was vergeten om mesjes en schillenbakjes te regelen. De toen - vooral oudere dames hadden al een vermoeden en zij hadden elk zelf een eigen bakje en mesje meegenomen. En dat doen ze uit ervaring nog steeds…

Dit jaar voor de 15e keer

“In 2018 doen we de actie voor de vijftiende keer”, vervolgt Kees. “De productie ging van ruim 2000 stuks naar meer dan 15.000 stuks (oliebollen en appelbeignets). De eerste vijf jaar hebben we ook geen beignets gebakken. Nu maakt dat een vast onderdeel uit van onze producten. De opbrengst was in het eerste jaar 1600 euro. Dit is later opgelopen tot bijna 10.000 euro, mede door een paar heel grote, extra opdrachten. Onze oliebollen gaan ook naar buiten de gemeente. Enkele bedrijven en bijvoorbeeld vorig jaar mensen uit Zuid-Holland, die vernomen hadden dat wij goede oliebollen hadden. Zij kochten ook bij de ‘beste bakker van Nederland’, maar vonden die van ons beter…”

Er wordt dit jaar vers gebakken op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december 2018.

Pagina 1 van 2

Oliebollenvinkeveen.nl