Voor de 15e keer oliebollen bakken: op 28, 29 en 31 december 2018

Na de Kerstdagen bakken de leden van de Protestantse gemeente ‘De Morgenster’ ieder jaar hun traditionele, goed gevulde oudjaaroliebollen en appelbeignets. Dit gebeurt op een professionele manier, maar ook met een gezellige sfeer rondom de kerk. ‘De Morgenster’ is een kerkelijke gemeenschap, die onderdeel is van de Protestantse Kerk Nederland. Het kerkgebouw vindt u aan Herenweg 253 te Vinkeveen.

Sinds 2004 bakken de leden van deze gemeente eind december oliebollen en appelbeignets. De oliebollen actie is ontstaan na het sluiten van de kringloopwinkel "het spoorhuis". Dat was voor de kerk een mooie inkomstenbron. Vooral mogelijk gemaakt door Jan en Alie Stoof en een groep medewerkers bij de verkoop. 

Meer dan 80 vrijwilligers zorgen ervoor dat er duizenden bollen en beignets gebakken en verkocht worden. Initiator Kees van Vliet vertelt: “We bakken twee keer: in oktober voor de ZWO (onze zendingscommissie) en in december voor de kerk. We hebben de opbrengst o.a. besteed aan dubbel glas, renovatie van het glas in lood en aan nieuwe verwarmingsketels. Ook is een keer de opbrengst gegaan naar het herstel van de hervormde kerktoren.

Het bakken van de oliebollen en de appelbeignets vindt plaats in een speciale bakruimte. Deze is bij het kerkgebouw. Hiervoor is een speciale constructie bedacht, waardoor het bakken aan de vereiste voorschriften voldoet. Het recept dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van de bollen levert een hoge kwaliteit bol op. 

Gewoon lekker

Er zijn mensen die drie dagen achter elkaar verse oliebollen komen kopen. Soms horen we dat ze er niet zo gaaf uitzien als op de markt, maar dat ze juist wel lekker gewoon zijn, ‘alsof je ze zelf hebt gebakken’. Overigens hebben we het recept destijds overgenomen van een plaatselijke bakker en er niets aan veranderd (behalve de verlaging van het zoutgehalte).”

Kees kan zich nog herinneren dat er in het eerste jaar mensen waren ingedeeld als appelschiller. Maar er was vergeten om mesjes en schillenbakjes te regelen. De toen - vooral oudere dames hadden al een vermoeden en zij hadden elk zelf een eigen bakje en mesje meegenomen. En dat doen ze uit ervaring nog steeds…

Dit jaar voor de 15e keer

“In 2018 doen we de actie voor de vijftiende keer”, vervolgt Kees. “De productie ging van ruim 2000 stuks naar meer dan 15.000 stuks (oliebollen en appelbeignets). De eerste vijf jaar hebben we ook geen beignets gebakken. Nu maakt dat een vast onderdeel uit van onze producten. De opbrengst was in het eerste jaar 1600 euro. Dit is later opgelopen tot bijna 10.000 euro, mede door een paar heel grote, extra opdrachten. Onze oliebollen gaan ook naar buiten de gemeente. Enkele bedrijven en bijvoorbeeld vorig jaar mensen uit Zuid-Holland, die vernomen hadden dat wij goede oliebollen hadden. Zij kochten ook bij de ‘beste bakker van Nederland’, maar vonden die van ons beter…”

Er wordt dit jaar vers gebakken op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december 2018.

Oliebollenvinkeveen.nl